Fugler

Har du funnet en skadet fugl?

Om våren er det mange fuglunger som kommer vekk fra mammaen sin. Noen faller ut av redet i tettbebygde strøk, noen går hjelpeløse i trafikkerte områder,  mens andre blir påkjørt av biler.

Mange av åtseleterne er rimelig lette å fôre opp selv, men det kan også fort gå galt ved at man får vann i lungene på dyrene. "Tvangsfôring" kan også medføre kvelning hvis man ikke er forsiktige og gir maten i små, små mengder. Likevel er det største problemet at fuglungene fryser i hjel, da de taper kroppstemperaturen veldig fort uten morens varme kropp. Anbefaler som en nødløsning å fylle 2 flasker med varmt vann og legge i bunnen av en liten kartong, ha et brettet håndkle over og sette de nær ovn, eller under varmelampe (kjøpes i dyrebutikker). Man må belage seg på en god del arbeid de første ukene, og et er dessverre ikke alltid man klarer å redde ungene.

Når det gjelder mating av de mest vanlige fuglene som man kommer over, anbefales melorm til andungene, gjerne også vann iblandet litt mygglarver (kjøpes i dyrebutikker). I tillegg får de Oppdrett 2, et fór som kan skaffes på Felleskjøpet.

Måkeskjære og kråke trenger kalk, så der anbefales brisling i olje (skyll av oljen), for inni brislingen er det i tillegg bein som gir ekstra kalktilførsel. Man kan også fóre med pillede reker, fiskefilet, krabbe naturell (i boks) mm., korn, og kalksand til rensing av kråsen (magesekken). Fisk og karbonadedeig, minst mulig saltet mat og rått egg er fint. Man kan også lage eggefôr til de minste ved å koke et egg i ca. 10 minutter, knuse skallet mest mulig blande alt sammen for så å blande dette med grovbrød. Dette gis først når de kan spise selv. 

Vi anbefaler fuglehjelpen i Oslo sin side for mer informasjon www.fuglehjelpen.no

 
Linker