Følg oss på facebook
Banner
Gave

For de som ønsker å gi en gave til dyrene, så er vårt kontonummer

3624.67.97670

Grasrotandelen

Støtt oss gratis ved å bytte grasrota i dag. Oppgi vårt org.nr. 988 712 698 til din tippefunksjonær neste gang du tipper.

Har du funnet en katt?

Vi får mange henvendelser daglig angående katter som er funnet ute. Mange ganger ser vi at folk bekymrer seg for tilsynelatende friske og velfødde katter som oppholder seg ute, og vi ønsker da at publikum hjelper oss ved å gjøre enkelte tiltak selv. Som dyrevernsorganisasjon må vi i hovedsak prioritere katter (eller andre familiedyr) som er i akutt nød, syke eller som er tydelig hjemløse. Med alle henvendelsene vi får, hadde vi fort fått problemer om vi skulle ta inn absolutt alle dyr vi får melding om. Som frivillige er det ikke lysten til å hjelpe det står på, men kapasitet i form at tid, husrom og penger.

Det er mange ting du som melder kan gjøre, før du kontakter en dyrevernsorganisasjon.

 

Er du sikker på at katten er hjemløs?

Ser katten frisk, sunn og velfungerende ut, er sjansene veldig store for at katten har et hjem. Selv om den er kontaktsøkende og tar i mot mat, så betyr ikke dette nødvendigvis at den er hjemløs. Katter er opportunister, og spiser mer enn gjerne det de blir tilbydd selv om de får mat hjemme.

Ikke mat katten med mindre den er hjemløs

Dersom katten ser frisk ut, skal den ikke mates eller taes inn, da er faren stor for at den ikke går hjem igjen til de som eier katten. Katter skal ikke mates ute, da er sjansene store for at andre katter tiltrekkes av maten og ikke går hjem igjen. Ikke bidra til at katter blir hjemløse på denne måten!

Heng opp lapper og søk etter eier

Er du usikker, så forsøk å henge opp lapper i området og forhør deg med naboer osv. Katter kan vandre langt, og det kan også hende at den har gått seg bort. Det lureste er å henge på katten et halsbånd med en lapp hvor du skriver "Hvem eier meg" eller lignende, med ditt telefon-nummer på. Bruk Summetonen i BA, www.dyrebar.no eller andre savnet/funnet sider på nettet.Ta med katten til veterinær og få scannet den i tilfelle den har chip.

Er katten syk eller skadet?

Ta katten (dyret) direkte til nærmeste veterinær / veterinærvakt. Alle personer som kommer over skadde eller syke dyr er pliktige til å hjelpe, jfr. Lov om Dyrevelferd § 4. Veterinærer er pliktige til å gi grunnleggende livreddende hjelp, og denne hjelpen skal dekkes av Mattilsynet, jfr. Dyrehelsepersonelloven § 14. Les mer her: Nødhjelp til dyr.

Det er ulovlig å avlive både eide og eierløse dyr (jfr. Lov om dyrevelferd § 6 og Straffeloven § 407: Det er forbudt å avlive katter som er i noens eie, hjemløse katter på annen manns grunn samt hjemløse katter på egen grunn). Unntak er når dyret er så skadet eller syk, at det vil være etisk uforsvarlig å la dyret fortsette å lide.

 

 

 

 
Linker