Å redde et piggsvin

Å redde et piggsvin er en stor forpliktelse

Du må være sikker på at du er villig til å gi det stellet som kreves helt frem til våren.

  • Piggsvinet må avklimatiseres gradvis fra frostfritt til 20 grader.
  • Bruk kvalitets kattemat: ”Ad” boksemat av Hills er best og kjøpes hos dyrlege. Ubegrenset tilgang på tørrfór for kattunge, og vann.
  • Spiser det ikke selv, må du gi en blanding av Ad og utblandet kattemelkerstatning (gimpet) via engangssprøyte (5-10ml)
  • Oppsøk dyrlege for avlopping (fort gjort). Skift høy og aviser dagen etter. Sjekk samtidig for lungebetennelse. Snørrete nese tyder på forkjølelse, som igjen kan føre til lungebetennelse.
  • Masse høy til stort bol.
  • Buret bør være 1 x 1,3 m stort. Kanininnebur anbefales. Rengjør daglig. Fjern vått høy.
  • Veies daglig – før logg på vekt og helse.
  • Ved 400 gram må piggsvinet ha orme-, kortison- og antibiotika- og ventolinkur hos dyrlegen (skriv ut ”Veterinærskjema”)
  • Piggsvin må ha ro, og barn skal ikke håndtere det.
  • Bruk alltid hansker. Rommet må ha vindu slik at piggsvinet kan se at dagene blir kortere.
  • Ved 900g kan dvale forberedes. Senk temperaturen med ca. 1 grad pr. dag i tre uker – men frostfritt.
  • Dvale er vanskelig å få til – de kan sove fra 2 min. til 2 mnd. Pass på at mus og rotter ikke kan få fatt i piggsvinet. Vann og mat må stå ved siden, sjekk daglig.
  • Om piggsvinet ikke går i dvale, må det ha mulighet for trim når vekten overstiger 1 kg – ellers får det andre, alvorlige helseproblemer.
  • Lange klør må klippes.
  • Må ofte ”tvangsfores” etter dvale for å få tarmene til å fungere igjen.
  • Utsettelse i naturen kan ikke skje før uti mai – når vi er sikker på at frosten ikke kommer tilbake (les: Piggsvin i hagen

 
Linker
Banner