Piggsvin i hagen

Hold piggsvin i hagen din

Piggsvinet står på den røde listen over utrydningstruede dyr i Norge. De er totalfredet, og drap på det lille dyret kan ifølge viltloven straffes med både bøter og fengsel. En tredel dør i trafikken og en tredel dør i løpet av vinterdvalen.

Å ignorere en liten venn som strever for tilværelsen er straffbart. Piggsvin går i dvale i oktober, og for å kunne gå i dvale må de veie ca. 900 gram. Ser du små piggsvin i september/oktober som veier vesentlig mindre i dette tidsrommet, trenger det hjelp.

Den vanligste grunnen til at piggsvinene ikke klarer å spise seg opp i vekt, er mangel på mat, og innvollsorm – og de to årsakene henger ofte sammen. Piggsvin som bor rundt oss mennesker lider av at vi har det så pent og ryddig rundt oss; der er lite spiselig å finne. Da blir det til at piggsvin spiser døde mus og fugler. På den måten får de i seg innvollsorm – som igjen gjør det umulig å komme opp i vekt.

Så piggsvin som du tar inn, vil ha problemer med å legge på seg før etter en ormekur. Men vent helst med kuren til de er oppe i 400 gram.

Har du tatt inn piggsvin, er du forpliktet ovenfor piggsvinet å gjøre alt du kan for at de på våren er sterke og friske og klare til å starte på nytt. Hvis stedet du fant piggsvinet er et trafikksikkert og godt sted, setter du ut igjen vennen her. Dette bør skje først godt ut i mai.

Fant du piggsvinet i hagen din, bør du følge opp ved å sette ut mat til det når du slipper det ut igjen. Dette bør alle som ser piggsvin utenfor hos seg også gjøre. Og har du først begynt å sette ut mat, må du fortsette. For selv om piggsvinet vil fortsette å spise mark, insekter og orm – vil den stole på at deilig mat venter på samme sted hver kveld.

Piggsvin synes tørrfór til katt er superduper mat, og de harde knottene er bra for tennene, så bruk det til piggsvinene. Sett også ut en skål VANN. Vann er like viktig som mat, og kan være verre å finne. SETT ALDRI ALDRI UT MELK TIL PIGGSVIN! Det gir diaré – og piggsvinet vil dø.

Piggsvin spiser om natten, så sett ut maten i skumringen. Tar katter maten, kan du bygge en kasse med mindre hull i som piggsvin kommer gjennom. Husk da at også piggsvin blir store (oppmot 1200 - 1300 gram).

Et annet stort problem for piggsvin er at der er få steder som de kan bruke som hi når de skal gå i dvale. Det må være et frostsikkert sted, i minusgrader fryser de små vennene lett ihjel. En enkel måte å hjelpe piggsvin med hi er å lage en isolert kasse som du fyller godt med løv, opprevnet avisstrimler, tøystrimler og lignende. Sett kassen et sted med minst mulig vind og kulde. Dekk kassen med kvister, lyng og løv, så masse at det isolerer og beskytter. For å beskytte inngangen best mulig kan det være en idé å feste en lévegg innenfor inngangen som piggsvinet må gå rundt for å komme inn i ”sovesalen” – da trekker det mye mindre.

Hvis piggsvinet finner seg et krypinn på egenhånd vil det ofte være inne under komposthaugen eller haugen med kvister og løv du har sanket sammen i hagen. Da er det FRYKTELIG viktig at du ikke setter fyr på dette om våren mens piggsvinet sover... Eller senere når piggsvinet bruker hiet til rede for ungene... Før du brenner kvister og løv i hagen; FLYTT DET! Ta alt opp og legg det på et annet sted før du setter fyr på det. Da er du sikker på at ikke små venner må bøte med livet...

Piggsvin er både søte, snille og nyttige; de lever av mark, en og annen snegle, insekter og orm. Så der er ingen bakdeler med å dele tomt med en piggsvin familie. Men husk at piggsvin ikke er kjæledyr. Selv om du tar inn piggsvin om vinteren må det ikke behandles som et husdyr – men få være i fred i rolige omgivelser. Kun under rengjøring, mating og medisinering bør piggsvinet håndteres.

 
Linker