Verdt å vite om hamstere


Hamstere er dønn sjarmerende. Når et trett, lite fjes nyser ut av hamstervatten i det lille huset i hamsterburet er du bare nødt til å smile ømt tilbake.

Det er like viktig at disse små vennene får godt stell og omsorg som våre store kjæledyr. Selv små hjerter banker...!


Generelt stell og helse

Hamstrene bør helst ha hvert sitt store bur. Søstre som har vokst opp sammen kan være i samme bur. Få hamstere går sammen. Gullhamstere går ikke sammen i det hele tatt, da blir det slåsskamp til en av dem dør. Gullhamstere er et av svært få dyr som trives best alene. Ute i naturen treffes hamstere kun for å pare seg, og de forlater hverandre rett etter. Hunnene går drektige i ca. 20 dager, og er sammen med ungene noen uker før de fint klarer seg på egenhånd. En hamster som bor hos mennesker trenger derfor ikke en annen hamstervenn for å trives. Da bør de helst ha hvert sitt bur, et stort bur – eller være søstre som har vokst opp sammen.

Hamsteren lever vanligvis i 2-4 år. Noe som har stor innvirkning på levealderen er om den får sove mye. Hamsteren går i en slags dvale på dagtid, noe som er viktig. La vennen sove mye, så gir du han et langt liv. Hamstere passer ikke som kjæledyr for små barn.

Et langt hamsterliv er avhengig av godt stell og riktig mat. Det som ofte gjør hamsteren syk er dårlig og ensidig fór, trekk og raske temperaturendringer, fuktig strø, manglende gnage-, grave- og klatremuligheter, spisse eller skarpe gjenstander, flere dyr som ikke tåler hverandre som bor sammen, samt stadige forstyrrelser mens den sover.

Sykdommer som kan ramme hamsteren er:

Diaré. Kutt ut all frukt og grønt i 3 dager – gi kun korn og vann. Blir det ikke bedre, eller verre – oppsøk veterinær.

Forstoppelse. Har den ikke hatt avføring på en dag og virker uopplagt, bør du oppsøke veterinær omgående.

Allergi. Nysing, kløe og tett nese er ofte tegn på allergi. Har du byttet matmerke? Strøtype? Kontakt veterinær etter et par dager.

Brukket bein. Halter hamsteren? Det kan skyldes fall eller annen skade. Oppsøk veterinær.

Forkjølelse. Vi kan faktisk smitte hamsteren om vi er forkjølet. Dersom den skulle bli smittet, er symptomene snøfting, nysing, rennende nese og hovne, røde øyne. Sett buret på et lunt sted. Kontakt veterinær etter et par dager.

Kinnposene. Hamsteren hamstrer mat i kinnposene sine. Som regel går dette bra, men noen ganger stapper han dem for fulle av mat og får ikke maten ut igjen. Ser du at hamsteren går med stappfulle kinnposer i lengre tid, eller at den stadig strever med å prøve å tømme dem, kontakt veterinæren – de vet hva som må gjøres for å ordne opp.

Parasitter. Innvendige parasitter, som f.eks. innvollsorm, oppdages lettest ved å se etter egg i avføringen. Utvendige parasitter kan være midd eller lopper. Symptomer på dette er økt kløe hos hamsteren. Kontakt veterinær.

Våt hale (Wet tale disease). Dette er den mest alvorlige sykdommen en hamster kan få. Symptomer er diaré, våt og skitten hale, vond lukt, slapphet og tegn på smerter. Kontakt veterinær omgående.

Hamsteren har duftkjertler som den bruker til å merke omgivelsene sine med. Gullhamsteren har en slik kjertel på hver hofte. Dverghamsteren har slike kjertler på magen.

Hamsterens klør vokser hele livet, og må gjerne klippes jevnlig. Pass på å ikke klippe for langt ned, en veterinær viser deg gjerne. Mange legger inn en flat stein i buret slik at hamsteren klarer å slipe ned klørne selv.

Tennene vokser også hele livet. Derfor er det viktig at hamsteren får muligheten til å gnage mye på harde ting; korn, kvister, gnagerstein, knekkebrød. Kontroller tennene ofte, og la veterinæren se på tennene om du er i tvil, og eventuelt klippe de. Ellers vil hamsteren til slutt dø av sult eller fordi tennene bare fortsetter å vokse...

En frisk hamster har glatt glinsende pels, blanke øyner uten utflod, og en ren endetarmsåpning. Med riktig stell blir hamstrene ca. 2 til 4 år gamle.

Gi hamsteren riktig mat

Ute i naturen lever hamsteren av frø, litt grønt og et og annet insekt eller en larve. Det alltid lurt å gi pellets (fór), Da er man sikker på at den får i seg alle næringsstoffene den trenger. I hamsterblanding er det lett for at de spiser bare det de liker best, og som kanskje ikke inneholder alle de næringsstoffene hamsteren trenger.

"Må-ha mat"
Pellets og nytt friskt vann hver dag. Gnagestein. Noen rogne- eller seljekvister for tennenes skyld.

"JA-mat"
Eple, pære, paprika, salat, agurk, gulrot, tørt brød, knekkebrød. Spesielt om vinteren er det viktig at hamsteren får ekstra vitaminer i drikkevannet – kjøpes i dyrebutikker. Litt gress, kløver og løvetann.

"LITT-mat"
Hardkokt egg og ost. Hamsteren bør også få litt yoghurt eller kefirmelk jevnlig, slik at den får i seg den nødvendige mengden med eggehvitestoffer. Ørlite tomat, for mye kan den bli dårlig av. Bitteliten bit fettfri oksekjøtt eller karbonadedeig – og en håndfull høy. (Høyet liker hamsteren også å leke i)

"NEI-mat"
Rå poteter, potetroer, bønner, avokado, grønnkål, rødkål, sjokolade, mandler og bjørkekvister.

Husk at all mat skal være frisk og i slik tilstand at du selv kan spise den. Muggen, vissen eller råtten mat skal fjernes. Grønt må ikke plukkes i veikanten eller åkrer som sprøytes.

Muggent høy er giftig for hamsteren.

Rengjør matskålen hver uke for å unngå mugg og rester som blir dårlige.

Bygg og bo

Det er det samme for alle dyr som lever store deler av livet sitt i bur; jo større, jo bedre. Felles for alle er at de MÅ få komme ut av buret flere ganger i uken, og det gjelder for hamsteren også.

Buret må være minimum 40x40 cm, men da må hamsteren få komme ut ofte. Buret bør også ha to avsatser, slik at det blir rikelig lekeplass og plass for et sovehus. Rottebur kan være et godt alternativ.

"Bomull" eller såkalt vatt er farlig for hamstre. Det inneholder tråder som kan surre seg rundt beina osv., og hamsteren kan da skade seg. Derimot ubehandlet dopapir er noe de er riktig glad i.

Viltlevende hamstere sover alltid i underjordiske huler, derfor er det viktig at hamsteren får et tilsvarende sovehus. Sovehusene du får kjøpt er vanligvis 12x12x10 cm.

Hamstrene trenger mye trim, så kjøp også hjul til buret. Hjulet må ikke være for lite, for da bøyer ryggen seg, og det blir vondt for dem. Velg et hjul i metall, de i plast gnages raskt i stykker, og hamsteren må ikke spise plast. Hjul av stål kan de fort skade seg på, da beina kan sette seg fast.

Ha hamsterstrø i bunnen. Rengjør minst en gang pr. uke.

Vil du ha to hamstere bør du velge to bur, ellers vil de krangle og slåss. Og når hamstre sloss kan det gå hardt for seg med blødende sår og avrevne ører – noe som ikke bør skje.

De må gjerne få lov til å gå litt fritt på gulvet. Bare husk at de er gnagere, og tar gjerne en smakebit på elektriske ledninger som ligger på gulvet.

Hamstere elsker å klatre, så du kan risikere å finne de øverst i gardinet....

Ikke plasser buret der det kan være utsatt for trekk eller i direkte sollys, det tåler hamstrene dårlig.

Hamstere er renslige dyr. De innreder gjerne et eget dohjørne i buret. Denne kroken bør du skifte daglig så det ikke lukter så sterkt. Noen strør litt kattesand i dette hjørnet, som hindrer at det lukter så sterkt.

La hamsteren bo i et romslig bur med klatremuligheter og skjulesteder, da får du en lykkelig liten krabat.

En eller to dager kan hamsteren din være alene hjemme. Gi den godt med fór før du drar, fyll opp drikkeflasken med friskt vann og gi den et eple eller en frisk gulrot som friskt fór.

Hamsteren er en liten krabat med stort hjerte! Han er vennlig, snill, søt og rolig. Det er viktig at hans behov kommer først selv om det betyr at han må få sove i fred mye og ofte. Til gjengjeld lever han mye lengre da.

 
Våre sponsorer
Banner
Banner
Send en epost til db.bergen.hordaland@gmail.com dersom du ønsker din annonse her
Linker
Banner